Kuchnia

środa, 03 kwietnia 2019

Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów.
A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.

Tagi: gotowanie
09:40, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 31 stycznia 2019

Nowa książka kucharska Jamiego Olivera "Jamie gotuje po włosku", to nie tylko zbiór przepisów na znane i mniej znane potrawy, ale przede wszystkim kulinarne arcydzieło, z którego bije pasja, ogromny szacunek do ludzi i miłość do jedzenia, zwłaszcza do darzonej przez autora szczególną estymą kuchni włoskiej. Przepiękne wydanie, przejrzyste przepisy, doskonałe fotografie Davida Loftusa oraz ciekawy koncept sprawiają, że książka po prostu zachęca do gotowania.

W publikacji zawartych zostało ponad 130 przystępnych, przejrzyście opisanych i niezbyt trudnych do wykonania, choć gwarantujących kulinarny sukces przepisów, uszeregowanych niczym prawdziwa włoska uczta. Podzielono je więc na kilkanaście tematycznych rozdziałów. Jamie omawia kolejno antipasti  (czyli przystawki podawane we Włoszech przed głównym posiłkiem), sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery. Ostatni rozdział, zatytułowany "Włoskie ABC", przybliża użytkownikowi książki przepisy bazowe, które wykorzystywane są w innych daniach.

Każdy przepis poprzedza krótki wstęp, zawierający anegdotę, następnie autor podaje spis produktów, dokładnie i przejrzyście opisuje sposób przyrządzenia potrawy, a dodatkowo zamieszcza tabelę z wartościami odżywczymi. Każda receptura ozdobiona jest doskonałą, klimatyczną fotografią. Jamie Oliver przytacza prawdziwe historie włoskich kobiet, które gotując kultywują rodzime tradycje dobrego jedzenia i niezwykłej atmosfery, a każde spotkanie z nimi również dokumentuje na zdjęciach.

Tagi: kuchnia
08:51, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
środa, 07 listopada 2018

Chcesz zachwycić swoich bliskich ciastami z aksamitnymi kremami albo zostać królową dziecięcych urodzin, przygotowując wyśmienity sernik z popcornem i solonym karmelem? Daj się porwać na 12 miesięcy w świat rozkosznych deserów Kasi Guzik, autorki bloga Gotuję, bo lubię!

Kasia Guzik to niekwestionowany autorytet w dziedzinie bajecznych tortów i pomysłowych ciast, które zrobią wrażenie na każdej teściowej. Jej pierwsza książka to ponad 100 niepublikowanych wcześniej przepisów na oszałamiające desery, które zostały ułożone miesiącami, żeby ułatwić dobór sezonowych składników oraz dopasować je do różnych okazji i świąt.

Pączki wiedeńskie na Tłusty Czwartek, przedwojenny Cwibak na Wielkanoc czy Nowojorski sernik pomarańczowy, to tylko niektóre z przepysznych wypieków Kasi, które możesz przyrządzić we własnej kuchni już teraz.



Tagi: kuchnia
18:18, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 czerwca 2018

Depresja jest jedną z najczęściej występujących chorób na świecie. Według statystyk WHO w 2017 r. na świecie cierpiało na nią około 350 mln osób. Polskie statystyki mówią o 1,5 mln osób.

Jak w naturalny sposób możemy zapobiegać depresji, jak wspomagać organizm w czasie choroby? Na te pytania odpowiadają Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy książki.

Korzystając z najstarszego systemu medycznego ajurwedy oraz współczesnej dietetyki, autorzy radzą w jaki sposób przeciwdziałać depresji, jak podnieść życiową energię oraz jak odróżnić depresję od okresowego spadku nastroju.

W książce Depresja. Jedzenie, które leczy znajdziesz m.in.:

  • 80 przepisów na główne posiłki i przekąski, a także kiszonki, mieszanki przypraw, naturalne suplementy oraz napoje podnoszące poziom energii
  • książkę uzupełniają przykłady technik oddechowych, medytacji oraz zabiegów olejowych.



sobota, 16 grudnia 2017

Tradycyjny smak z twistem nowoczesności!
Jeśli z utęsknieniem wspominasz cudowny smak dzieciństwa, ale nie chcesz jeść kalorycznych, tradycyjnych polskich dań, ta książka jest dla Ciebie!…

Daria Ładocha, wpadła na kompletnie szalony pomysł ? „odchudziła” znane wszystkim dania, tak by powróciły na nasze stoły! W tej książce zawarła całe swoje dzieciństwo, zaklinając je w potrawy które wszyscy dobrze znamy. Ale pojawią się one w nowej, współczesnej odsłonie.
• krupnik z pęczakiem, suszonymi grzybami i rozmarynem
• bigos z grzybami Shitake
• pasta jajeczna z awokado, ogórkiem małosolnym i kolendrą
• mizeria w śmietanie z orzechów nerkowca z sezamem

„Odchudzone” potrawy sprawią, że osoby, które odżywiają się w świadomy sposób, zwracają uwagę na to, co jedzą, gdyż chcą cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem ? bez wyrzutów sumienia sięgną po bogactwo nowoczesnej kuchni polskiej!
Zapraszam Was serdecznie do krainy moich wspomnień...
Daria Ładocha 

czwartek, 28 września 2017

Iwona Zasuwa z zawodu muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jedna z najbardziej cenionych na polskim rynku muzycznym wokalistek sesyjnych i chórzystek. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Jej równorzędną pasją jest gotowanie, któremu przyświeca motto oparte o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) jak żyć (czyli: co jeść), żeby nie chorować. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl oraz prowadząca dwóch edycji programów Ugotuj mi, Mamo na antenie Kuchni+. Edukatorka żywieniowa, twórczyni cykli edukacyjnych i warsztatów kulinarnych dla dorosłych Żyj i jedz zdrowo oraz Akademii Smakoterapii dla Dzieci. Społeczniczka i zwolenniczka proekologicznego trybu życia, współzałożycielka warszawskiej kooperatywy Smakoterapia, skupiającej odbiorców i aktywnie promującej producentów dobrej zdrowej żywności. Zafascynowana leczeniem za pomocą żywienia naturalnego. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy, mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, bez glutenu). Przez internautów nazywana Królową Kaszy Jaglanej.

poniedziałek, 24 lipca 2017

Superżywność jest na ustach wszystkich pragnących zdrowo żyć. Jeżeli do tej pory uważaliście, że jak chia czy jagody goi musi pochodzić z zamorskich krajów, teraz macie okazję zmienić zdanie. Roślinne pakiety detoksykujące, zapobiegające starzeniu, wspomagające układ odpornościowy i pomagające się odprężyć znajdziecie tuż za progiem swojego domu. Tak niepożądane chwasty, jak czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski czy koniczyna łąkowa oraz pospolite krzewy, na przykład dzika róża czy tarnina są w rzeczywistości wykwintną superżywnością zawierającą wiele składników odżywczych. Z naszego poradnika dowiecie się, kiedy i jak najlepiej zbierać najwartościowsze dziko rosnące rośliny i jak je przyrządzić, aby przyniosły jak najwięcej pożytku organizmowi.

Tagi: kuchnia
22:08, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 lipca 2017

Każdy z nas ma czasem kulinarne zachcianki! Nie chcesz spędzać w kuchni kilku godzin ani szukać jedzenia na telefon? Darek Kuźniak podsunie ci pomysły na coś szybkiego i smacznego ze składników, które masz pod ręką Coś słodkiego: naleśniki z pomarańczami / zapiekane owoce Dla wegetarian: tagliatelle ze szpinakiem / kaszotto Mała przekąska: tosty z boczkiem i sadzonym / omlet ze szpinakiem Na upalny dzień: surówka z młodej kapusty / chłodnik z melona i ogórka Dla dwojga: krem z białych warzyw / banany z prażonymi migdałami Dla mięsożerców: Polish burger / skrzydełka z miodem Na zimny dzień: zupa cebulowa / ryż na ostro Szybko, nowocześnie, prosto Wybierz swoją zachciankę i przygotuj ją w kilka chwil! Darek Kuźniak, finalista Top Chef, Sous Chef dwóch edycji Hell's Kitchen, poznawał egzotyczne smaki w programie Azja Express. Kamikaze polskiej gastronomii inspiruje swoimi pomysłami w niezwykłym wydaniu. Moje przepisy są powrotem do przeszłości. Inspiracją do ich stworzenia były moje babcie. Smaki z dzieciństwa przenoszą nas w inny wymiar niczym wehikuł czasu. Babcie zawsze spełniały nasze zachcianki - na słodkie i słone, na duże i małe apetyty. Pamiętamy te proste smaki, stworzone z niczego arcydzieła.

Tagi: kuchnia
19:01, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 maja 2017

Tym razem zwycięzca nagrody Jamesa Bearda i autor "The New York Times" powraca z książką, która otwiera erę renesansu dla nowoczesnego jedzenia - ze świeżym spojrzeniem, jeszcze większym entuzjazmem i rozszerzoną wiedzą z na temat tajników fermentacji na całym świecie. Od czasu premiery pierwszej książki, Katz inspiruje ludzi do zamiany ich kuchni w laboratoria, gdzie mogą wyrabiać prawdziwe cuda: kiszone warzywa, fermentowane sery i jogurty, chleby na zakwasie i wiele innych. Ta książka wprowadzi cię w zupełnie nowy świat smaków i korzyści zdrowotnych z fermentowanych produktów spożywczych. Znajdziesz w niej przepisy m.in. na kwas truskawkowy, koreańskie kimchi, czy afrykańskie piwo z sorgo. Tradycyjne receptury są dostosowane do najnowszych trendów. Zainspirowały one szefów kuchni czterogwiazdkowych restauracji i kucharzy amatorów. Sięgnij po tę książkę i rozpocznij osobistą rewolucję w twojej własnej kuchni!

Tagi: kuchnia
06:39, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 marca 2017

297 przepisów na życie w radości, bez zmęczenia i chorób, na świetny apetyt i doskonały sen, a także na niezawodną pamięć oraz niewpadanie w gniew i doskonały humor. Książka składa się z części opisowej odnoszącej się do filozofii oraz części zawierającej przepisy oraz wskazania dotyczące chorób. Ohsawa adaptuje greckie słowa macro, czyli wielkie, długie oraz bios - życie, aby nazwać wypracowaną przez siebie metodę osiągania zdrowia, szczęścia i harmonii Opiera się ona na starożytnych koncepcjach jin i jang, które zostały pogłębione poszukiwaniami w dziedzinie biologii, chemii i medycyny oraz na ich praktycznym zastosowaniu. Książka składa się z części opisowej odnoszącej się do filozofii oraz części zawierającej przepisy oraz wskazania dotyczące chorób. Kuchnia makrobiotyczna jest kuchnią prostą, ale wymagającą uwagi - nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić makrobiotyczny kapuśniak, makrobiotyczne pierogi czy smaczny żurek

Tagi: kuchnia
08:21, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 stycznia 2017

"Od lekarza do kucharza" jest książką medyczno-kucharską dla alergików, otyłych, reumatyków, sercowców, cukrzyków, chorych z rakiem, dzieci, dorosłych, niemowląt a także zdrowych, którzy nie chcą chorować, chcą żyć długo i w dobrej formie.

Książka przemyca wiedzę medyczną o jedzeniu do kuchni:

  • Wyjaśnia zawiłości łączenia składników pokarmowych, przełożenia ich doboru do utrzymania lub utraty zdrowia.
  • Omawia przydatność i zastosowanie każdej grupy pokarmowej włącznie z przepisami.
  • Uczy, jak przygotować popularne potrawy bez mąki pszennej, cukru, mleka i innych składników szkodliwych z różnych powodów.



Tagi: kuchnia
08:37, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 03 listopada 2016

 

Magda Gessler i dzieci w wieku od 5 do 10 lat na kolorowej sesji zdjęciowej do książki ,która zachęca dużych i małych do wspólnego gotowania. Mama, tata i dziecko w kuchni to wspaniały czas dla rodziny. Magda podpowiada, co mogą wspólnie ugotować, by wyszło pyszne danie i równie dobra rodzinna przygoda. 70 przepisów , anegdoty i urocze zdjeęcia złożą się na książkę „Magda i dzieciaki”. A dochód poprzez Fundację Przyjaciółka trafi do rodzinnych domów dziecka, gdzie pokrzywdzone przez los maluchy na nowo uczą się wierzyć w miłość, którą dają rodzice. Nawet jeśli to tylko zastępcza mama i zastępczy tata.

Tagi: dziecko
05:29, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
sobota, 03 września 2016

Ponad 100 znakomitych smacznie podanych przepisów na chleb, naleśniki, ciasta i ciasteczka Dzięki tej książce dowiemy się, jakie produkty jeść przy nietolerancji glutenu i jakimi innymi składnikami zastępować mąkę z glutenem. Poznamy przepisy na ciasta z mąki kukurydzianej lub innej.. W książce znajdują się przepisy na potrawy, których najbardziej bezglutenowcom brakuje: •wypieki, jak pieczywo bułki •makarony ciasteczka

Tagi: kuchnia
18:43, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 lipca 2016

 

Kocham gotować, nic tak nie zdejmuje ze mnie stresu codzienności. Ale dobrze rozumiem tych, którzy mówią: kiedy na to znaleźć czas?! Gotowania trzeba się uczyć. Dobra wiadomość: nie jest to zbyt skomplikowane. Można szybko i smacznie? … Można! Gotuję, nie marnuję! Jak gotować prosto, szybko, smacznie, sezonowo? A do tego tak, by jak najmniej się zmarnowało? Kuchnia z pomysłem. Kupuj mądrze przechowuj sprytnie, gotuj pysznie to zbiór niezawodnych trików. Dzięki nim: – będziesz kupować racjonalnie – zorganizujesz idealną spiżarnię – od razu rozpoznasz świeże produkty – stworzysz niezwykłe połączenia smaków – przestaniesz wyrzucać jedzenie. Prosta kuchnia może być pyszna! Spróbuj cappuccino z zielonego groszku z wędzonym halibutem, domowego majonezu, chrupiącego tiramisu, paprykowego brownies... Ponad 60 nowoczesnych przepisów. Pascal Brodnicki – syn Francuzki i Polaka. Gotowania uczył się we francuskich szkołach gastronomicznych. Pracował w renomowanych francuskich restauracjach, ale to podróże ostatecznie ukształtowały jego kulinarną pasję i warsztat. Prekursor telewizyjnych programów kulinarnych w Polsce. Od 11 lat uczy, jak gotować smaczniej i ciekawiej.

Tagi: kuchnia
10:54, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 lipca 2016

 

Robyn Lawley to międzynarodowej sławy supermodelka, która brała udział w kampaniach H&M i została wybrana twarzą Ralpha Laurena, a oprócz tego jest zdeklarowany łasuchem.

Przełamując stereotypy panujące w świecie mody, dumnie prezentuje na zdjęciach ubrania i bieliznę – mimo że nosi rozmiar 42. Jej seksowne kształty można było podziwiać m.in. w Glamour, Elle, Marie Claire i Vogue. Jej prawdziwą życiową pasją jest jednak gotowanie. Kiedy nie pozuje właśnie dla Chanel, poszukuje przepisów na niebanalne i rozkosznie pyszne dania z całego świata i przyrządza je dla swoich przyjaciół i rodziny.  

Zanim wydała pierwsza książkę z autorskimi przepisami, spisywała swoje eksperymenty kulinarne na blogu robynlawleyeats.tumbrl.com, który obserwują tysiące fanów. Zarówno na blogu jak i w kuchni Robyn lub łączyć ze sobą nowoczesną klasykę i fotografie z podróży, a także rodzinne tradycje kulinarne prosto z Sydney, w którym dorastała. Książka Robyn Lawley eats to bogaty zbiór przepisów na kosmopolityczne dania na różne okazje, które przygotuje każdy – niezależnie od stopnia zaawansowania w gotowaniu.

Tagi: kuchnia
16:21, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 maja 2016

Czy można odżywiać się zdrowo i jednocześnie zachować zgrabną sylwetkę, spożywając słodkie przysmaki? Odpowiedzi na to pytanie od lat poszukują zarówno dietetycy, jak i profesjonalni kucharze czy miłośnicy gotowania. Tym tematem zajęła się również Kinga Paruzel, pasjonatka zdrowego żywienia, autorka książek kulinarnych, prowadząca blog kulinarno-liftestyle’owy która przygotowała autorskie słodkości z logo FIT. W jej przepisach goszczą takie produkty, jak miód, wanilia, skrobia kukurydziana, a także pestki dyni, sezam, siemię lniane czy owoce nerkowca, marakuja i inne. Nie ma natomiast cukru, laktozy, glutenu, które mogą się wydawać niezbędne podczas przyrządzania słodkich posiłków. Ta książka zawiera propozycje dań będących ucztą dla osób lubiących łakocie, ale też pragnących zachować świetną kondycję i zdrowy wygląd.  Wszyscy uwielbiają słodkości, jednak nie wszyscy mogą po nie sięgać bezkarnie. „Fit słodycze” to książka z przepisami – dosłownie dla każdego – na pyszne wypieki i desery. To słodycze z korzyścią dla naszego ciała: diabelsko pyszne i anielsko zdrowe. Udowadniam, że nie należy rezygnować z „ciastka”, aby świetnie się czuć i wyglądać, a co najważniejsze, można je bardzo łatwo zrobić samodzielnie. Napisałam tę książkę na podstawie mojej walki o idealną sylwetkę, moich pasji, jakimi są wypieki, desery i fotografia, oraz moich poszukiwań zdrowego stylu życia. Każdy przepis został skosztowany i zaakceptowany przez osoby, które nadzwyczaj cenią sobie smak, więc zapewniam, że się nie zawiedziesz. Poradnik wskaże, jak zamienić dany składnik, do czego najlepiej pasuje. Ikony alergenów pod przepisem ułatwią wyszukiwanie słodkości bez glutenu, laktozy, jajek, tłuszczu, cukru, wegańskie itd. Pokażę Ci również, jak przygotować zdrową bitą śmietanę, kolorowe posypki do dekoracji tortu, pyszne kremy i wiele innych smacznych dodatków. Nie wyobrażam sobie dnia bez słodkości, imprezy bez tortu, lata bez lodów czy świąt bez piernika, dlatego przygotowałam receptury, z których można korzystać przez cały rok. Od dziś słodycze mogą być częścią zdrowej diety, a nie pokusą. Słodkiego, zdrowego życia! Kinga Paruzel 

Tagi: kuchnia
11:06, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 kwietnia 2016

 

Słodkie pierwiosnki, kwaśne begonie, goryczkowe aksamitki, pikantne nasturcje, aromatyczne fiołki i dziki bez. Kwiaty mogą nie tylko przepięknie wyglądać, ale doskonale…smakować. Jak je wykorzystać w kuchni jako ozdobę, aromatyczny dodatek, składnik potraw? Kilkadziesiąt prostych i pysznych przepisów na dania jak z bajki! 

Tagi: kuchnia
09:33, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
sobota, 31 października 2015

 

Sprawdzone przepisy na najlepsze słodkości od Ani Starmach zebrane w jednym tomie.

 

Aż 88 pysznych i prostych przepisów na desery, których przyrządzenie zajmie tylko chwilę.

 

Koniec z zakalcami czy popękaną bezą - Ania Starmach dzieli się swoimi kuchennymi sekretami, które sprawią, że każdy przepis się uda.

 

Pozycja obowiązkowa dla wszystkich łasuchów!



Tagi: kuchnia
18:53, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
piątek, 21 sierpnia 2015

 

Kiedy mąż dziennikarki Ann Mah, Calvin, otrzymuje posadę dyplomaty w Paryżu, Mah – od zawsze pasjonatka kuchni i miłośniczka Francji – zaczyna planować gastronomiczne podróże we dwoje. Jednak wkrótce Calvin zostaje wysłany do Iraku na roczną misję, a wizja romantycznego życia w Mieście Świateł szybko się rozwiewa.

 

Podobnie jak Julia Child, Ann postanawia znaleźć dla siebie miejsce w zupełnie nowym otoczeniu. W trakcie wycieczek po Paryżu i podróży po okolicznych miasteczkach Francji walczy z samotnością za pomocą symbolu francuskiego comfort food – cassoulet. Odsłania co się tak naprawdę kryje za daniami typowymi dla kolejnych miejsc, bada historię potraw i ich smak – od wołowiny po burgundzku do najbardziej chrupiących gryczanych naleśników. A gdzieś między Paryżem i południem Francji odkrywa również kilka życiowych mądrości. Sztuka jedzenia po francusku to także bohaterowie z krwi i kości – szefowie kuchni, farmerzy i restauratorzy – oraz wypróbowane przez autorkę tradycyjne przepisy.

 

Lektura tej książki sprawi, że ruszysz prosto do kuchni i zapragniesz odwiedzić Paryż. Zabawna, inteligentna, bardzo przyjemna opowieść o miłości do jedzenia, rodziny i Francji.



Tagi: kuchnia
08:18, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 17 sierpnia 2015

 

W swojej pracy podróżuję po Polsce pełnej smaku. Odnajduję w niej prowadzone przez całe rodziny restauracje i hotele. Serdecznością właścicieli i rodzinną atmosferą potrafią oczarować jak nigdzie indziej na świecie. Weźcie ze sobą na wyprawę mój przewodnik. Zaprowadzi was w te tajemnicze miejsca i pokaże cuda, o których dotąd w Polsce nikomu się nie śniło. 

Tagi: kuchnia
09:29, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 kwietnia 2015

 

Książka powstała na podstawie programu telewizyjnego Doradca smaku. Zawiera 80 różnorodnych przepisów na potrawy, których przygotowanie utrwalone zostało "krok po kroku" na fotografiach. Michel Moran, znany kucharz, restaurator i juror polskiej edycji programu MasterChef , który zyskał ogromną sympatię telewidzów, stara się zachęcić czytelników do samodzielnego przygotowywania potraw w domu, pokazać, jak każdy z nas w prosty sposób i szybko może stworzyć potrawy smaczne, zdrowe, godne najlepszych szefów kuchni. 

poniedziałek, 05 stycznia 2015

Przepisy na cztery pory roku to autorska książka Zosi Cudny, założycielki jednego z najbardziej popularnych blogów kulinarnych w Polsce - Makecookingeasier.pl. Stronę codziennie odwiedzają tysiące czytelników w poszukiwaniu prostych, ale pysznych i opartych na naturalnych składnikach przepisów kulinarnych.

Książka jest połączeniem doskonałej kuchni i fantastycznych zdjęć, które wyostrzają zmysły i pobudzają smaki. Została pomyślana tak, aby ilustrować poszczególne etapy gotowania i pieczenia.

Autorka ukazuje przyjemność płynącą z jedzenia w gronie rodziny, pokazując, że atmosferę rodzinnego ciepła można budować samemu każdego dnia. Wystarczy trochę inspiracji. A z pewnością znajdziecie ją w tej wyjątkowej książce.

Autorka w ciągu zaledwie 3 lat zdobyła kilkadziesiąt tysięcy fanów w Polsce i za granicą. Od 3 lat współpracuje z serwisem Onet.pl, współtworzy dział kulinarny na popularnym blogu Makelifeeasier.pl oraz realizuje sesje zdjęciowe swoich potraw dla popularnych czasopism.

Mieszka z dwuletnią córeczką i mężem w Gdyni-Orłowie i na co dzień z ogromną przyjemnością publikuje autorskie przepisy na swoim blogu.



Tagi: kuchnia
09:47, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
piątek, 12 grudnia 2014

 

Kurczak curry w sosie agrestowym, bazyliowe naleśniki z wędzoną gruszką, kozim serem i prażonymi migdałami, a może kopytka z bobu… wypróbuj przepisy na wyśmienite dania wyselekcjonowane podczas wyjątkowego konkursu dla blogerów kulinarnych i poczuj się jak chef własnej restauracji.

Publikacja "BlogerChef 2". W sieci przepisów stanowi podsumowanie ponad półrocznych zmagań uczestników drugiej edycji cieszącego się niezwykłą popularnością konkursu o innowacyjnej formule łączącej rywalizację z pracą w zespole. BlogerChef to nie tylko ponad półroczne zmagania, podczas których blogerzy kulinarni rozwijali swoją pasję do gotowania i odkrywania nowych smaków, ale także eksplorowali ciekawe miejsca na kulinarnej mapie Polski.

Najlepsze dania zostały wybrane i nagrodzone przez profesjonalne jury, zaś teraz ty masz szansę samodzielnie przygotować te wyśmienite receptury w zaciszu własnej kuchni.

poniedziałek, 03 listopada 2014

 

Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych.Chleb. Domowa piekarnia to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki i potrawy, które można z chlebem podawać. To także piękna historia rodzinnej tradycji, pełna ciepła opowieść o fascynacji piekarnictwem oraz miłości do chleba.PIOTR KUCHARSKI - zwycięzca drugiej edycji konkursu ?Gotuj o wszystko?. W jego rodzinie już od trzech pokoleń piecze się chleb. Można go oglądać w programie Dzień Dobry TVN.W świecie opętanym antyglutenową zarazą ta książka ma moc wywrotową. Jej autor wychował się w piekarni swoich dziadków i na pieczywie zna się jak mało kto. Czytajcie, a zgłodniejecie! /Maciej Nowak/ 

Tagi: kuchnia
07:33, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
sobota, 01 listopada 2014

 

DAVID LEBOVITZ był zawodowym szefem kuchni i cukiernikiem, z czego niemal 13 lat przepracował w słynnej kalifornijskiej restauracji Chez Panisse. W 1999 r. odszedł z branży restauracyjnej, żeby zająć się pisaniem. Od 2004 r. mieszka w Paryżu, gdzie prowadzi cieszącego się ogromną popularnością bloga davidlebovitz.com. Jest autorem książek kucharskich oraz kulinarno-lifestyle'owego Słodkiego życia w Paryżu.Upłynęło już dziesięć lat, odkąd David Lebovitz spakował swoje najcenniejsze książki kucharskie, wysłużoną żeliwną patelnię oraz laptopa i przeprowadził się do Paryża. W tamtym okresie kuchnia francuska zaczęła zmieniać swój wizerunek za sprawą nowego pokolenia szefów kuchni i domowych kucharzy a zwłaszcza paryskich, którzy do przyrządzania klasycznych francuskich potraw wykorzystywali produkty oraz techniki gotowania pochodzące z różnych stron świata.W Mojej kuchni w Paryżu David prezentuje zarówno klasyczne, jak i mniej znane potrawy, oferując czytelnikom aż 100 przepisów na wytrawne oraz słodkie dania, które są odzwierciedleniem tego, co i jak jada się obecnie w Paryżu. Jest wśród nich nie tylko tradycyjna zupa cebulowa, cassoulet, kurczak w winie czy francuski tost z szynką i serem, ale również wieprzowina w sosie barbecue, tadżin z jagnięciny, pieczony kalafior z dukka, chrupiące kulki z dorsza z sosem tatarskim oraz sałatka z pszenicy z cykorią, warzywami korzeniowymi i granatem. Nie obejdzie się, rzecz jasna, bez deseru a mamy do wyboru czekoladową lawę ze słonym sosem karmelowym, kruche ciasteczka na kaczym smalcu, babkę z listkami laurowymi i pomarańczową glazurą, sernik francuski... i wiele innych. David dzieli się również z czytelnikami swoimi przemyśleniami i anegdotami, opowiadanymi z typowym dla niego dystansem i humorem, a także wspaniałymi fotografiami Paryża oraz potraw, które niezwykle trafnie oddają radości, blaski i cienie życia w kulinarnej stolicy świata.***Amerykanin w Paryżu i Paryż od kuchni w tak w jednym zdaniu można streścić dziesięcioletnią przygodę Davida Lebovitza z francuską kuchnią. Przygodę momentami zabawną, ale też egzotyczną  autor odkrywa dla nas miasto pełne kulinarnych wpływów, fobii, przyzwyczajeń i dań obowiązkowych. Świetna i świeża książka o kulinarnej stolicy świata, jakiej nie znamy!

Tagi: kuchnia
11:23, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4









zBLOGowani.pl