niedziela, 10 października 2010

Hans Christian Andersen

Urodził się 2 kwietnia 1805 roku w najbiedniejszej dzielnicy Odense jako syn 27-letniego szewca Hansa Andersena i ok. 30-letniej, niepiśmiennej praczki Anne Marie z domu Andersdatter (inne źródła podają, że była o 15 lat starsza od Hansa Christiana). Ojciec umarł z powodu komplikacji zdrowotnych po udziale w wojnie napoleońskiej, matka z powodu alkoholizmu. W dniu urodzenia został ochrzczony w domu, ze względu na to, że w tamtych czasach wiele noworodków umierało zaraz po urodzeniu. 15 kwietnia został ochrzczony w kościele św. Jana w Odense.

W krainę baśni pierwsza wprowadziła go babcia (od strony ojca). Andersen spotykał się z nią w szpitalu psychiatrycznym, gdzie przebywał jego chory dziadek. Kilka motywów z opowieści babki zostało później wykorzystanych przez Andersena w jego utworach. Po śmierci ojca i powtórnym małżeństwie matki (z Nielsem Gunersenem) Andersen wyjechał we wrześniu 1819 do Kopenhagi, z zamiarem zostania aktorem. W latach 1820-1821 uczęszczał do szkoły baletowej w Kopenhadze. Próbował także gry w teatrze, ale nie przyjęto go. Karierę rozpoczął jako śpiewak z wysokim sopranem, ale utracił go po mutacji.

Za wszelką cenę starał się być jak najbliżej teatru, w którym zadebiutował jako autor w 1829 sztuką Kjarlighed paa Nicolaj Taarn (Miłość na Wieży Mikołaja). Od tego czasu pisał sporo sztuk teatralnych, które nie zawsze cieszyły się powodzeniem. Ze względu na brak wykształcenia sztuki pełne były błędów ortograficznych, interpunkcyjnych i stylistycznych. Krytycy od początku je odrzucali. Dzięki wytrwałości dostał w 1822 stypendium królewskie, które umożliwiło mu dalszą naukę w szkole, a później studia. Pomógł mu Jonas Collins, który od początku wierzył w talent chłopca. W jego synu, Edvardzie Andersen się zakocha, co rozpocznie jego biseksualne przygody. Pewniejsza sytuacja materialna pozwoliła na kontynuowanie pracy twórczej i rozwijanie zainteresowań. Zwiedził niemal całą Europę. Ciekawość świata i ludzi, ale także nieustanny niepokój ducha, poczucie osamotnienia, kompleksy, skomplikowany charakter dziwaka, nadmierna wrażliwość, egocentryzm uniemożliwiały mu znalezienie stałego miejsca i prowadzenie ustabilizowanego życia. Martwił się, iż oszaleje podobnie jak jego dziadek. Miewał stany depresyjne i melancholiczne, a pod koniec życia chorował na gruźlicę.

Miał wielu wybitnych i sławnych znajomych, należeli do nich: Bertel Thorvaldsen, Adam Oehlenschlager, Heiberg, Lind, Bjornson, Karol Dickens czy bracia Grimm. W 1851 w wyrazie uznania dla wiedzy i zasług Andersena przyznano mu tytuł profesora, a w 1874 tytuł radcy. Zmarł 4 sierpnia 1875 roku w Rolighed koło Kopenhagi.
09:01, simile60 , Bajki
Link Dodaj komentarz »

Bestseller New York Timesa . Przez wiele miesięcy na pierwszym miejscu w kategorii non-fiction!!! Prawa sprzedane do 36 krajów! W USA ponad 7 mln sprzedanych egz.

Książka pojawiła się na amerykańskim rynku 31 stycznia 2007, od tego czasu jej sprzedaż systematycznie wzrasta z tygodnia na tydzień. Swoją sympatię do tej książki publicznie wyrażają Oprah Winfrey, Hillary Clinton oraz Meg Ryan, której opisana przez E. Gilbert historia pomogła poukładać własne życie i uleczyć zranienia po rozstaniach z Denissem Quaidem i
Russelem Crowe. Do wiernych czytelników E. Gilbert zalicza się też nasz autor Johnatan Carroll: ...Jedz, módl się, kochaj to wspaniała książka. Szczera, płynąca prosto z serca, pełna przenikliwości i trafnych spostrzeżeń. Często kupuję ją przyjaciołom na prezent i wszyscy oni serdecznie mi za nią dziękują... (Jonathan Carroll)

Jedz, módl się, kochaj mówi o tym, co może się zdarzyć, kiedy bierzemy odpowiedzialność za nasze własne zadowolenie z życia. Mówi również o przygodach, jakie mogą się przydarzyć kobiecie, która nie chce już dłużej starać się powielać utartych wyobrażeń. Opowieść, która poruszy każdego, kto kiedykolwiek obudził się rano z nieodpartym pragnieniem zmian. Ekranizacja z Julią Roberts w roli głównej w kinach od października 2010 roku.

Elizabeth Gilbert jest autorką zbioru opowiadań Imiona kwiatów i dziewcząt (zakwalifikowanego do finału PEN/Hemingway Award), powieści Stern Men i ostatniej The Last American Man (zakwalifikowanej do finału National Book Award i National Book Critics Circle Award).

Tradycyjna medycyna chińska (TCM) traktuje pożywienie jak lekarstwo. Tę zasadę można z powodzeniem zastosować do obniżenia wagi. Proste testy zawarte w książce pozwolą stwierdzić, jakiego rodzaju zaburzenia przemiany materii zachodzą w Twoim organizmie i który z żywiołów powoduje nadwagę. Jeśli to stwierdzimy, właściwe odżywianie przywróci organizmowi niezbędną równowagę i pozwoli na zachowanie szczupłej sylwetki, zdrowe i sprawne funkcjonowanie.

"Mnie się wydaje, że jedni rodzą się do skrzypiec, inni do munduru, a ja urodziłem się do piłki nożnej."
Kazimierz Górski.
 Kazimierz Górski cieszy się zasłużonym uznaniem jako najwybitniejszy polski trener piłki nożnej XX wieku. To właśnie od sukcesów Górskiego, który z polską reprezentacją zdobył złoty i srebrny medal olimpijski, a także jeszcze cenniejsze trofeum, za jakie w świecie piłkarskim uchodzi trzecie miejsce wywalczone na mistrzostwach świata (wówczas za nie przyznano srebrny medal), rozpoczęła sie, krótkotrwała, złota era polskiego futbolu. Teraz, kiedy szykujemy się do występu w organizowanych w naszym kraju mistrzostwach Europy w 2012 roku, postać legendarnego trenera powraca w licznych wspomnieniach. A jest to postać niewątpliwie niezwykła. Dzięki osiągnięciom i życiowej postawie Kazimierza Górskiego możemy teraz z większym optymizmem spojrzeć w przyszłość polskiego futbolu. Książka zawiera 61 zdjęć w tym większość dotychczas niepublikowana. 

W książce przedstawiono 77 gatunków ryb słodkowodnych, ukazanych w ich naturalnym środowisku. Szczegółowe zdjęcia oczu, łusek czy płetw oraz dokładny i przystępny opis poszczególnych gatunków to nieoceniona pomoc dla wędkarzy, akwarystów, nurków i miłośników przyrody. Korzystając z atlasu, można łatwo i szybko rozpoznać ryby żyjące w naszych wodach.
Tagi: gatunki ryby
08:44, simile60 , Atlasy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 09 października 2010

To naprawdę działa! Ponad pół miliona Polaków schudło dzięki diecie doktora Dukana!
Francuska dieta okazała się doskonała dla Polaków. Szybko tracą zbędne kilogramy, mają mnóstwo energii i czują się wspaniale.
Aby ułatwić Ci chudnięcie, przy współpracy z doktorem Dukanem opracowaliśmy polskie przepisy zgodne z zasadami jego diety. Jeśli lubisz naszą narodową kuchnię, w tej książce znajdziesz receptury na tradycyjne dania: śledzie po kaszubsku, chłodnik po polsku, a nawet śląską roladę. A jeżeli gotujesz z fantazją, sięgnij po przepis na zupę imbirową, baba ghanoush albo cytrynowe steki.
Jedz do woli i chudnij!
Dr Pierre Dukan - francuski lekarz od ponad 30 lat zajmujący się problematyką prawidłowego żywienia i diet. Autor kilkunastu książek o odchudzaniu, wydawanych na całym świecie. Opracowana przez niego metoda pomogła schudnąć milionom osób.
Jarosław Urbaniuk - pisarz, dziennikarz ("Lampa", "Machina", "Czas Fantastyki"), felietonista kulinarny portalu o2.pl. Wielbiciel kuchni Europy Środkowej, Indii, Meksyku i Indochin. Dietę doktora Dukana przetestował na sobie i schudł 20 kilogramów.

"MW" to zbiór esejów i opowiadań; ich punktem wyjścia są dzieła sztuki, które szczególnie upodobał sobie autor. Każdy z "Łysiaków" (tak fani pisarza określają ową formę literacką) opowiada inną historię, na innym aspekcie życia się skupia i utrzymany jest w innym nastroju. Mimo to utwory te bardzo zgrabnie tworzą całość. Całość, która pokazuje złożoną osobowość Łysiaka. Jest tutaj miejsce i na miłość do blondynek, i na fascynację Napoleonem, i na męską tęsknotę za wielką przygodą. Jest erudycja i wrażliwość. Jest wszystko, co w pisarstwie Łysiaka najlepsze. Nie ma nic z tego, co w pisarstwie Łysiaka może irytować.
Tomasz Łysiak. Scenarzysta, dziennikarz, satyryk. Olbrzymią popularność zdobył jako autor audycji śledczo-telefonicznej "DeDektyw Inwektyw", emitowanej w radio WAWA. Scenarzysta filmu promującego Polskę na EXPO 2008 z Saragossie.


Rok 1237. Na wschodzie zbierają się ordy, by zalać Polskę, niczym armia z piekieł. Ludzie mówią o ich okrucieństwie, w sercach czai się lęk. Wędrowny szalbierz, kuglarz i sprzedawca fałszywych relikwii przemierza kraj. Gdy na jego drodze staje milczący chłopiec, wszystko w szalbierskim życiu się odmienia, porywa go wir niesamowitych wydarzeń. Przepowiednia mówi, że będzie jednym z Siedmiu, którzy ocalą kraj przed piekielną nawałą...


"»Szalbierz« to wartka, awanturnicza powieść pełna smaków, aromatów, magii i grozy średniowiecza. Fascynujący spektakl rycerski, polityczny, demoniczny, szpiegowski. Oto jak debiutują przyszli zawodowcy".
Maciej Parowski, "Nowa Fantastyka", "Czas Fantastyki"

"Tomasz Łysiak kreśli rodzimą wersję Drużyny Która Ma Ocalić Świat, osadzając ją w polskich, pełnokrwistych realiach, nasycając aurą grozy i tajemnicy, znakomicie prowadząc narrację i budując napięcie. Debiut roku!"
Maciej Pawlicki, krytyk, wydawca

Marta od dziecka marzyła, by zostać żołnierzem, jak jej ojciec. Wybuch wojny zmusza dziewczynę do wieloletniej tułaczki: od polskiego Wilna, przez syberyjskie łagry i bezdroża sowieckiej Rosji, aż do egzotycznej Persji.
Wojenna zawierucha poddaje próbie patriotyzm i dumę Marty. Los przynosi jej wielką miłość. Jednak serce dziewczyny rozdarte jest między młodym polskim żołnierzem a charyzmatycznym perskim lekarzem...
Pierwsza taka powieść od czasów "Doktora Żywago".
"Wspaniała bohaterka, niezwykła opowieść! Jest tu wszystko: miłość i duma, odwaga i brawura" - Isabel Allende
 
 Bezcenne, bardzo osobiste w tonie, wspomnienia z życia w getcie warszawskim ostatniego żyjącego przywódcy słynnego powstania. Marek Edelman w krótkich "migawkach" przywołuje straszne, ale i wzruszające wydarzenia, które go najbardziej poruszyły. "To wszystko, co mi zostało, takie strzępki pamięci. Ludzie, którym to opowiadałem, pytali, czy to wszystko jest prawda. Tak, prawda. Toczka w toczkę. Koniec, kropka. Więcej już nic." - mówi autor.


Karty opisane są w tej książce w sposób jasny i przejrzysty. Liczne przykłady ciekawych rozkładów pomagają nawiązać dialog z Tarotem. Piękne tradycyjne karty z czytelną symboliką i krótką podpowiedzią interpretacji na każdej z nich są prawdziwą pomocą w zrozumieniu talii. Talii 78 kart, które tworzą całościowy opis ludzkiego losu. Ta książka to podstawowy podręcznik dla początkujących i prawdziwa perełka w zbiorach wytrawnych tarocistów.


Tagi: karty tarot
15:04, simile60 , Poradnik
Link Dodaj komentarz »

Pięknie wydana i bogato ilustrowana książka, wypełniona myślami i aforyzmami brazylijskiego mistrza na temat miłości. Tej do człowieka, do świata, do Boga... Cytaty zostały zaczerpnięte z wielu dzieł Coelho, m.in.: "Alchemika", "Bridy", "Zahira", "Jedenastu minut". Myśli zostały ułożone według słów-kluczy: Dar, Przemiana, Zwycięstwo, Jedność, Bliskość, Poszukiwanie, Sztuka bycia razem i Wielkość. Książkę oryginalnie i bardzo kolorowo zilustrowała sławna kolumbijska artystka Catalina Estrada.
  
To poradnik dla nowoczesnych kobiet, które chcą pogłębić swoją wiedzę w dziedzinie ars amandi.

Allan i Barbara Pease odpowiedzą na wszystkie wasze pytania na temat seksu i miłości!

Allan i Barbara Pease odpowiedzą na wszystkie wasze pytania na temat seksu i miłości!

Mamy obecnie mnóstwo możliwości znajdowania partnera: możemy go szukać z pomocą biur matrymonialnych lub internetowych portali randkowych, dzięki kosmetykom i operacjom plastycznym możemy zmieniać swój wygląd - żaden inny gatunek tego wszystkiego nie potrafi. A jednak tylko ludzie mają problemy z dobieraniem się w pary lub są niezadowoleni z dokonanego wyboru.

Książka ta odpowiada na szereg odwiecznych pytań:

- Na czym polega chemia miłości?

- Dlaczego w ogóle uprawiamy seks?

- Co popycha mężczyzn do ciągłego szukania okazji?

- Dlaczego kobiety wymagają od mężczyzn zaangażowania?

Autorzy - wykorzystując najnowsze badania naukowe, przykłady z życia i charakterystyczne dla siebie poczucie humoru - -wyjaśniają te skomplikowane kwestie, a przede wszystkim mówią, jak sobie z tym poradzić.

Allan i Barbara Pease to światowej sławy ekspercki team w dziedzinie stosunków międzyludzkich. Napisali piętnaście bestsellerów, przetłumaczonych na pięćdziesiąt jeden języków i sprzedawanych na całym świecie. Dlaczego mężczyźni pragną seksu, a kobiety potrzebują miłości znalazło się na drugim miejscu listy bestsellerów we Francji oraz na trzecim miejscu w Hiszpanii i Australii.



Dlaczego Mężczyźni Pragną Seksu, A Kobiety Potrzebuja Miłości


Niniejsza książka zawiera prawie 150 przepisów wegetariańskich z wielu krajów świata. Są wśród nich znakomite przepisy kuchni indyjskiej, koreańskiej, żydowskiej, rosyjskiej, a nawet południowoafrykańskiej.

Dziesiątki przepisów na przystawki, zupy i dania główne, przyrządzane bez mięsa ? smaczne, urozmaicone i bardzo zdrowe. Książka zawiera też przegląd najważniejszych i najpopularniejszych składników z opisami konkretnych właściwości. Dzięki tabeli witamin można sprawdzi wartość odżywczą każdego posiłku i ułożyć odpowiednie wegetariańskie menu.

Z różnych technik przygotowania posiłków żywieniowcy szczególnie zalecają gotowanie na parze. Sporządzane w ten sposób potrawy pod względem zawartości witamin i minerałów są najwyższej jakości, jako że ten proces ogranicza ich degradację. Ważne jest także to, że posiłki gotowane na parze nie wymagają użycia tłuszczu.
Z tych ważnych powodów przygotowaliśmy tomik zawierający ponad 60 receptur na potrawy, których przyrządzenie wymaga użycia tylko specjalnego trzyczęściowego garnka.

Każdy rodzic wie, ile zachodu sprawia ustalenie zdrowej diety dzieci. Jest tyle zasad, dodatkowo wciąż ktoś podsuwa swoje dobre rady, niekiedy każdy mówi co innego. Jedni, żeby podawać dziecku owoce, inni zaś, żeby się ich wystrzegać, bo mogą uczulić... Albo odwieczne pytanie ? czy dzieci powinny jeść słodycze?
Podobnych wątpliwości jest dużo, dużo więcej...
Przedstawiamy Państwu nasz poradnik, który pomoże skomponować pełnowartościowy jadłospis dla Państwa dzieci.
Jeżeli próbując schudnąć ograniczasz jedzenie, to niedobór składników odżywczych już po kilku dniach gwałtownie spowalnia przemianę materii. W efekcie chudniesz mniej, niż jest to możliwe i szybciej tyjesz po zakończeniu diety. Jak uniknąć pułapki, która czeka na każdego, kto próbuje pozbyć się nadwagi lub otyłości?


Doktor Marek Bardadyn, ekspert w dziedzinie odchudzania, twórca zdobywającej ogromną popularność diety strukturalnej zaprezentowanej w bestsellerach Kody młodości (D.W. REBIS 2006) i Odchudzanie weekendowe (D.W. REBIS 2007) przedstawia niezwykle skuteczną metodę szybkiego i zdrowego odchudzania bez efektu jo?jo, która polega na... jedzeniu!

Zamiast tradycyjnych posiłków wybieraj przedstawione w tej książce dania składające się z najcenniejszych produktów diety strukturalnej. Dostarczając minimalnej liczby kalorii, zapewniają one maksymalne dostępne dawki składników odżywczych i substancji przyspieszających przemianę materii. Schudnij bez poczucia głodu, ciesząc się energią i doskonałym samopoczuciem!

Odchudzająca książka kucharska to nie tylko profesjonalny i nowoczesny poradnik kulinarny, ale przede wszystkim przewodnik dla wszystkich, którym nie udało się dotychczas spełnić marzenia o odzyskaniu idealnej sylwetki i pełnego zdrowia.
piątek, 08 października 2010



Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki,ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu,podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek.
Jeśli na Południu w porze obiadu wita podróżnika aromat oliwy z oliwek i zrumienionego na niej czosnku, to Północ zniewala bogactwem intensywnie doprawianych mięs, gęstych musztardowych lub goździkowo-cebulowych wywarów i sosów.
Wszędzie smaży sie cebulę, piecze różne gatunki drobiu, gotuje warzywa, produkuje i wykorzystuje sery, wszedzie pachnie tymiankiem i jałowcem. Różnorodność francuskiej kuchni wynika miedzy innymi z faktu, że każdy region rozwinął własny sposób gotowania oparty o specyficzne produkty regionalne.
Nie sposób w tym miejscu nie wspomnić o dwóch najbardziej charakterystycznych rodzinach produktów, z którymi kojarzona jest Francja poza swymi granicami.
Chodzi o sery i wina. Sery są produkowane w ogromnych ilościach, o różnych kształtach, smakach i zapachach. Podobno jest ich wiecej niż dni w roku. Wytwarza sie je zarówno z mleka krowiego, jak i koziego lub owczego. Można je podzielia na osiem głównych rodzin:
- sery świeże (lub białe)
- miekkie sery o jasnej, puszystej skórce, oddające zapach wilgotnej ziemi, mchu, grzybów lub ... obory (zalicza sie do nich np. camembert, brie)
- miekkie sery o gładkiej, pomaranczowej, wilgotnej skórce i niezwykle intensywnym, ostrym zapachu, jednak łagodne w smaku (takie jak munster i livarot)
- sery twarde, niegotowane, produkowane również z mleka owczego (reblochon, cantal i mimolette)
- sery twarde (żółte), produkowane głównie w górach, których smak w dużym stopniu uzależniony jest od diety krów (comte, emmental i gruyere)
- sery kozie
- sery pleśniowe (również kozie i owcze), z których najbardziej znany jest roquefort i bleu
- sery topione, wykorzystywane głównie do smarowania pieczywa.

Każdy region posiada własne sery, które wykorzystuje sie również do gotowania. Produkcja części serów objęta jest specjalnym programem kontroli jakości - AOC (appellation d"origine controlee) Francuzi są zdania, że "dobry posiłek konczy sie kawałkiem dobrego sera", którego walory można należycie docenia dopiero przy lampce czerwonego wina.
We Francji można wskazać osiem dużych regionów, w których produkowane jest wino. Są to: Szampania, znana przede wszystkim z produkcji wytwarzanego
z wykorzystaniem procesu wtórnej fermentacji szampana Burgundia słynie przede wszystkim z bardzo drogich, intensywnych i ciężkich czerwonych win
opartych na szczepie Pint Noir, choć na północnym zachodzie wytwarza sie również białe chablis, korzystając wyłącznie ze szczepów chardonnay Alzacja, królują
tu wina białe, na czele z rieslingami Dolina Loary ze swymi słynnymi białymi winami ze szczepów sauvingnon blanc i chenin blanc Bordeaux - największy okreg winiarski na świecie, ze wzgledu na areał upraw jak i produkcję hektolitrów wina, w którym produkuje się ciężkie wina czerwone o dużej zawartości taniny Dolina Rodanu, która specjalizuje się w produkcji win czerwonych, nieco mocniejszych od pozostałych z uwagi na niezwykle korzystny klimat. Langwedocja - najbardziej na południe wysunięty region winiarski, gdzie produkuje się zarówno wina białe jak i czerwone
i Prowansja, znana przede wszystkim z lokalnych różowych win, wśród których prym wiodą te z okolic Bandol. We Francji jada sie trzy główne posiłki w ciągu dnia:
- śniadanie (petit-dejeuner): zazwyczaj składa się na nie bagietka (lub inny rodzaj chleba) z dżemem i masłem oraz croissant, do tego pije sie kawę lub czekoladę.
- obiad (dejeuner): spożywa sie go pomiedzy dwunastą a czternastą. Stanowi główny, obfity posiłek dnia. Jako wprowadzenie podawane są przekąski, następnie danie główne, potem sery zazwyczaj w towarzystwie sałaty, na koncu deser (czasem jest to zwykły jogurt lub owoce) i kawa.
- kolacja (diner): spożywa sie ją dość póżno, respektując zasadę czterech etapów (łącznie z daniami gorącymi).

Ostatnimi czasy uwidaczniają sie charakterystyczne zmiany: obiady stają sie lżejsze (ma to związek z coraz krótszymi przerwami w pracy), a kolacja powoli urasta do głównego posiłku dnia, podczas której mają szansę spotkać się wszyscy domownicy. Wszystkie podane w tej książce receptury zostały wcześniej sprawdzone. Nie znaczy to jednak, że należy się nimi posługiwać w sposób "dogmatyczny".
Jednakże z moich doświadczeń wynika, że tarty słone najlepiej podawać na cieście francuskim lub zwykłym kruchym, natomiast słodkie smakują doskonale na wszystkich rodzajach proponowanych podkładów. W zależności od upodoban możecie Panstwo zmieniać rodzaje ciast na podkłady, lub ingerować w proporcje składników. Tarty i ciasta dają szerokie możliwości aranżowania rozmaitych wydarzen kulinarnych - w zależności od swego rodzaju i kształtu mogą stanowić główną ozdobę wykwintnej kolacji, serwowane w malutkich foremkach bedą wyrafinowaną przekąską podczas spotkania towarzyskiego, a placki owiniete w białe serwety powinny się znależć w koszu każdego piknikowego łakomczucha.

Anais Vially





  

Kolekcja "Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy" to seria pięknie wydanych albumów, w których praktyczną wiedzę kulinarną uzupełniają ciekawostki i tajniki kuchni różnych zakątków świata.

Każdy tom przedstawia najsmaczniejsze potrawy świata, unikatowy klimat i tradycję kuchni każdego z 25 opisywanych krajów. Oprócz najsłynniejszych, wartych polecenia przepisów z wybranego kraju, w każdym tomie znajdą Państwo sekrety tworzenia typowych dla danej kuchni smakołyków, ich historie, obyczaje biesiadowania oraz najbardziej popularne potrawy i przyprawy.


Każdy tom serii podzielony został na pięć działów:
"Palcem po mapie..." - o kulinarnych regionach i ich charakterystyce
"Z historią w tle..." - o tradycji tworzenia potraw i typowych produktach
"Na talerzu..." - o sposobach przyrządzania najpopularniejszych dań i napojów
"Wokół stołu..." - o tradycjach biesiadowania, etykiecie i obyczajach kulinarnych
oraz "Polecane przepisy..." - wybór najciekawszych przepisów z danej kuchni.
Wszystkie zamieszczone w książce przepisy są trzykrotnie sprawdzone podczas słynnych testów kulinarnych "Autralian Women's Weekly". Co gwarantuje, że potrawy te są smaczne i łatwe w do przygotowania.



Poszczególne przepisy zostały umieszczone w tej książce, w oddzielnych rozdziałach w zależności od tego, ile czasu zajmuje ich przygotowanie. Teraz, gdy masz na gotowanie tylko 10, 20 lub 30 minut, natychmiast znajdziesz odpowiedni przepis. Wymarzona książka kucharska dla zapracowanych pań domu.
Tagi: kuchnia
20:57, simile60 , Kuchnia
Link Dodaj komentarz »

Ta niezwykła książka zawiera wiele wspaniałych przepisów na ulubione potrawy i przysmaki dla małych i dużych łasuchów. Dodatkowo znajdziesz tu wiele ciekawych i łatwych eksperymentów - w sam raz do przeprowadzenia w domu!
Co się stanie, jeżeli włożysz surowe jajko do octu na kilka dni? Albo gdy posypiesz budyń cukrem? I co porywa do tańca rodzynki zalane wodą mineralną?
Mali kucharze będą mile zaskoczeni, jak wiele niespodzianek, radości i zabawy niesie ze sobą gotowanie.

SPRZEDAŻ OD 08-10-2010!
Pierwsza z serii powieści o Jacku Reacherze, inteligentnym i niepokornym byłym majorze żandarmerii wojskowym, który przyniósł Childowi popularność na całym świecie. "Poziom śmierci" otwiera jedną z najlepszych serii powieści sensacyjnych przełomu XX i XXI wieku.
W Margrave wszystko wygląda na idealne. Położone w sennej Georgii, miasteczko ożywa jedynie wieczorami, jednak lokalny biznes znakomicie prosperuje nawet mimo braku klientów. Zero problemów. Zero przemocy - Jack Reacher ma zamiar spędzić tu leniwy weekend, jednak, gdy tylko przekracza granice mieściny, zostaje aresztowany. W Margrave popełniono właśnie pierwsze od trzydziestu lat morderstw, a świadkowie widzieli nieopodal miejsca zbrodni właśnie Reachera. Tłumaczenia nie zdają się na nic - przybysz jest obcy, a mieszkańcom mieściny wyraźnie zależy na tym, by pozbyć się natręta. Reacher ląduje w więzieniu, na poziomie śmierci - w miejscu, gdzie znajdują się skazani na dożywocie. Kilkadziesiąt godzin spędzonych w towarzystwie zatwardziałych kryminalistów upewnia Reachera, że nie popuści. Dowie się, dlaczego i w co właściwie wdepnął. A potem pociągnie winnych do odpowiedzialności. Margrave ma swoje brudne tajemnice i właśnie przyszła pora, by ujrzały światło dzienne.

SPRZEDAŻ OD 08-10-2010!
Carol i Paul Tracy są ludźmi sukcesu: ona jest cenionym specjalistą w dziedzinie psychiatrii dziecięcej, on robi karierę jako nauczyciel akademicki i pisarz. Do pełni małżeńskiego szczęścia brakuje im tylko dziecka, a ponieważ Carol jest bezpłodna, decydują się na adopcję. Realizację ich planów utrudnia cały szereg pozornie przypadkowych wypadków i katastrof. Pewnego dnia Carol niechcący potrąca samochodem nieznajomą nastolatkę. Chociaż dziewczynka nie odnosi poważniejszej szkody, okazuje się, że kompletnie nic o sobie nie wie i niczego nie pamięta. W trakcie seansu hipnotycznego, jakiemu poddana zostaje Jane, wychodzi na jaw przerażająca prawda. Jej ciało zamieszkuje nie jedna, ale kilka różnych osobowości. Wszystkie one należały do żyjących przed laty dziewcząt, które zmarły tragicznie w przeddzień swoich szesnastych urodzin. Najbardziej przerażający jest jednak fakt, że przed śmiercią każda z nich zdradzała objawy morderczej furii skierowanej przeciwko najbliższym.









zBLOGowani.pl